MKB’ers werken met verouderde algemene voorwaarden

17 september 2018

Veel algemene voorwaarden van MKB-ers zijn verouderd. Dit blijkt uit onderzoek van een grote verzekeraar onder 250 MKB-bedrijven. In de helft van alle onderzochte bedrijven had de helft de afgelopen vier jaar de algemene voorwaarden niet gewijzigd of geactualiseerd. Uit het onderzoek bleek ook dat veel ondernemingen niet eens beschikken over algemene voorwaarden. Waarom zijn er überhaupt algemene voorwaarden, waarom dienen deze actueel te zijn en wat zijn de negatieve gevolgen als de algemene voorwaarden niet bij de tijd blijven? In dit artikel vertellen wij u graag waarom het hebben van goede algemene voorwaarden essentieel is om te ondernemen.

Geen strakke afspraken over betalen
Een ondernemer legt in de algemene voorwaarden vast onder welke condities er een overeenkomst wordt aangegaan. Algemene voorwaarden worden gebruikt als verkoopvoorwaarden of inkoopvoorwaarden. Zo’n 20% van de onderzochte MKB-bedrijven hanteert geen verkoopwaarden en ruim 73% geen inkoopvoorwaarden. Ondernemers die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie gebruiken veelal de voorwaarden die door de desbetreffende organisatie zijn opgesteld. Deze zijn vaak in de basis in orde, maar als er extra werkzaamheden worden uitgevoerd, dan zijn de standaard algemene voorwaarden niet dekkend genoeg.

Meer klachten
Het niet actualiseren van de algemene voorwaarden brengt diverse negatieve consequenties met zich mee. Zo beginnen klanten sneller te klagen aangezien er onduidelijkheid bestaat over een aantal zaken. Van de onderzochte MKB-bedrijven geeft 58 procent aan dat er het afgelopen jaar klachten zijn ontvangen. Aangezien de afspraken  over betalingstermijnen vaak onduidelijk zijn, kampen de MKB-bedrijven zelf met financiële en liquiditeitsproblemen. Ze moeten veelal langer wachten op geld van hun klanten. Het zorgt daarmee voor een negatieve wisselwerking tussen beide partijen.

Het belang van actuele voorwaarden
Goede en actuele algemene voorwaarden voorkomen langlopende juridische procedures. Veel geschillen over onduidelijke betalingstermijnen, te late levering of schadeplichtigheid zijn te voorkomen door actuele voorwaarden. Zorg ervoor  dat je jouw zaken goed op orde hebt en laat een expert kijken naar je algemene voorwaarden.

Gerelateerd

10-12-18
12-11-18
14-09-18
14-09-18
30-08-18
30-08-18
30-08-18