ZZP’ers doen te snel zaken

12 november 2018

De groei- en businesscoaches voor ZZP’ers vliegen je om de oren. Iedere week kan je wel naar een seminar, webinar of online training van een guru of growth hacker. Geen groei of succes? Dan hoor je niet er niet meer bij. Om te groeien heb je klanten nodig. Het is dus heel verleidelijk om met iedere organisatie en instelling zaken te doen. Iedereen als klant, hoe mooi is dat?
Wij zien dat veel zzp’ers vaak te snel klanten aannemen. Is dit slim? Nee, een zzp’er doet er goed aan kritisch te kijken met wie hij of zij zaken doet.

Iedereen klant?
Te snel zaken doen met een prospect, het kan vervelende problemen met zich meebrengen. Vooral als een klant weigert om na afloop de rekening te betalen. Bang om inkomsten mis te lopen of bang om nee te zeggen zijn belangrijke factoren om met iedereen in zee te gaan. Bij het uitblijven van een betaling loopt je alsnog je geld mis en heb je voor niets gewerkt. Haal je voordeel uit deze praktische tips:

  • Check je klant

Toets een nieuwe klant altijd op zijn kredietwaardigheid vóór je een dienst of product levert.
Een creditcheck is niet duur en je hebt direct inzicht.

  • Zet je afspraken op papier

Het maken van alleen mondelinge afspraken zorgt vaak voor veel frustratie als er een conflict ontstaat. Dit is vooral het geval bij onverwachte of bijkomende werkzaamheden. Zorg daarom dat je alles op papier of per e-mail vastlegt.

  • Stuur zo snel mogelijk je factuur

Factureren moet je zo snel mogelijk doen, het liefst zelfs op dezelfde dag dat je een product of dienst hebt geleverd. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat een klant te laat of helemaal niet betaalt.

  • Niet-betalende klanten zijn een ondernemersrisico

Niet-betalende klanten worden door zzp’ers te vaak gezien als een ‘gewoon’ondernemersrisico. Wat als 5% van al uw opdrachten niet worden betaald? Je omzet daalt, de kosten lopen gewoon door dus je winst (lees je inkomen) staat direct onder druk.

  • Wachten is geen optie

Als zzp’er ben je geneigd om een niet-betalende klant vooral niet achter zijn broek te zitten. Stel je voor dat die klant kwijt raakt. Rustig wachten tot een klant betaalt, is geen optie. De kans is aanwezig dat een klant helemaal niet betaalt, dus zit er bovenop. Blijf contact houden en stop de werkzaamheden, indien een factuur niet op tijd betaald is.

 

Gerelateerd

10-12-18
17-09-18
14-09-18
14-09-18
30-08-18
30-08-18
30-08-18